top of page
TİRİLYE TARİHÇESİ
Tarihin her bir sokakta canlı olarak hissedildiği Tirilye, Bursa’nın Mudanya ilçesinin 11 km uzağında, Marmara’ya kıyısı olan şirin bir belde. İstanbul’un keşmekeşinden kaçıp küçük, sakin bir kasabada, zeytin bahçeleri ve ahşap evlerin arasında geçmişi keşfe çıkmak isteyenler için nefis bir adres.
Bir yanı deniz, bir yanı yemyeşil tepelerin olduğu, kıvrıla kıvrıla giden bir yoldan ulaşılıyor. Adını, bir zamanlar İstanbul’dan sürgün edilen 3 papazdan aldığı rivayet ediliyor. Diğer bir rivayete göre de barbunya balığı anlamına gelen “trigliya”dan almış. Köyün adı 1963’de “Zeytinbağı” olarak değiştirilse de 2011’de tekrar iade edilmiş. Cumhuriyet, Melekler Adası, Sev Kardeşim, Kezban Yenge gibi film ve dizilere ev sahipliği yapmış olan şirin küçük bir kasaba burası.
Tirilye ve çevresi antik çağlardan beri yerleşime açık olmuş. Bu yüzden attığınız her adımda tarihi bir yapıyla karşılaşıyorsunuz. Eskiden yoğun olarak Rum ve diğer Hristiyanların yaşadığı köyün dar ve dolambaçlı sokaklarından dolaşırken, yıllar ötesinden gelmiş gibi karşınızda duran eski Rum evleri, kiliseler, camiler, çeşmeler, asırlık çınar ağaçlarıyla karşılaşıyorsunuz. Diğer yandan güzelim tarihi binalar yıkılmaya yüz tutmuş, harap halde. Hepsi de apartmanların arasına sıkışıp kaybolmuş neredeyse.
Tarihi Misyalılar, Traklar, Antik Romalılar ve Bizanslılara uzanan Tirilye’de tarihi yapılardan bazıları bugün dahi ayakta. 1330’dan itibaren Osmanlı egemenliğine giren beldenin kayıtlara göre 1908’de 820 hane varmış. 19. yüzyıl sonlarında ise beldede 109 Türk ve 3,657 Rum’un yaşadığı biliniyor.
bottom of page